AI och jag

Upptäckte och utforskade en ny finess i Lightroom Classic (det bildbehandlingsprogram jag använder) igår: AI-genererad brusreducering nämligen.

Om ljuset är dåligt, eller om man har stora objektiv som är svåra att hålla stilla utan stativ, och därför kräver att man tar bilder på mycket kort tid – ja då kan man vara tvungen att skruva upp “isot”. Att skruva upp isot gör kameran – sensorn, där bilderna hamnar – ljuskänsligare, kan man säga. (För länge sen, på den analoga tiden, var man tvungen att köpa en speciellt ljuskänslig film för att uppnå samma effekt.)

Gott och väl det där, men ett högt iso betyder också att man riskerar en suddig, eller kornig bild, en “brusig” bild. Man har länge kunna reducera bruset manuellt i Lightroom. Men nu finns det alltså en knapp att klicka på med effekten att man reducerar bruset automatiskt, med AI-hjälp. Det tar någon minut eller två för en enda bild, men det är det värt. Vilken härlig knivskarp skärpa! Här får ni tre exempel från min dag vid Hornborgasjön, som bär syn för sägen (glöm inte att ni kan högerklicka på bilderna och sen välja “öppna bild i ny flik”, för att förstora):

AI är ju hur bra som helst vetja…

Liked this post? Follow this blog to get more.