Ur att ha tråkigt

Ur att tillåta sig – eller vara tvungen – att ha tråkigt en stund kan mycket intressant komma. Man kan plötsligt bli kreativ, hitta (på) oväntade saker, vandra ut i främmande (digitala) omgivningar. Detta är ett fenomen som är totalt underskattat i vår tid i vår del av världen. De flesta (är själv inte immun, trots 50 sedelärande retreat-dygn på lastbåtar över tre oceaner) kastar sig desperat över telefonen i risk-för-tråkighet-lägen.

Att göra ingenting, att bara sitta och glo, kanske tänka lite halvdjupt så där – o, ve och fasa! Fruktansvärt förskräckligt!

Idag befann jag mig i just en dylik situation. Jag hade gett mig fan på att klippa mig, om jag så skulle behöva vänta flera timmar i drop in-kön. Mina kurdiska frisörer är nämligen omåttligt populära. Och så vill alla människor vara korthåriga i den rådande värmen.

Så där satt jag, väntande, med min telefon i högsta hugg. I det vanligtvis så ointressanta flödet på Facebook dök då plötsligt en bild av en Inge Schuster upp. I mina ögon en vällustig orgie i minimalistisk färgnjutning. Måste googla. Fann att upphovskvinnan till verket var en dansk fotograf och (digital?) konstnär. Här några exempel som jag stulit från nätet:

Jag frågar mig: Hur framställer hon sina bilder? Vissa, förstår jag, kan mycket väl skapas med ett fotografi som grund, parat med avancerad bildbehandling på Photoshop och liknande. Men många kanske är framställda med hjälp av artificiell intelligens, AI? Spelar det någon roll? För mig? För andra betraktare? För bedömningen av konstverket? Jag vet faktiskt inte. Skulle hon varit en större konstnär om hon analog-målat alla sina bilder med pensel på duk?

Egentligen känner jag att jag vill strunta i hur bilderna är gjorda. Jag vill bara njuta av dem, fundera över dem. Vad tycker ni? Håller ni med? Eller har ni någon annan åsikt?

Här är en länk till Inge Schusters Instagram-sida. Där finns fler fantastiska bilder.

Hipp hurra, vad bra
att det var idag
hos min frisör hos min frisör
jag blir så glad!
(P)

Bara för det fick jag
kika på konst ett slag
i form och färg i form och färg
tog jag ett bad!
(P)

P.S.1 De fetstilta stavelserna ska ni trycka till på, om ni vill rytmläsa (skandera) dikten som jag gör. (P) betecknar extra beat under tystnad.

P.S.2 Som ni säkert märkt är dikten ovan en pendang till Tjorvens “Vet du va, jag ska, flytta till Söderman, och hjälpa han och hjälpa han, allt vad jag kan”.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.