Skogen, granen och jag 2

En gång för länge sen hade jag en elev i svenska som hette Peter Törnqvist. Han skulle bli snickare. I stället (eller dessutom, vad vet jag) blev han författare (kanske inte så konstigt, med en så eminent svensklärare…). Romanen Kioskvridning 140 grader (2010) fick SvD:s litteraturpris och nominerades till flera andra priser, bl.a. Augustpriset. Annars skriver han mest kortprosa av olika slag. Törnqvist alstrar en prosa som är “totalt egensinnig, fullkomligt skruvad, helt adekvat och svindlande originell” (Expressen. Jag håller med.). I hans Upprop i dikesfaunan (2013) finner jag kapitlet “Var ligger skogen”, högst relevant för vår pågående serie. Jag återger några pärlor, med kommentarer:

skogen-upprop-i-dikesfaunan-kommentarer

Hela Törnqvist-kapitlet återfinns för den lässugne under Mina texter, Skönlitterär Prosa.

Liked this post? Follow this blog to get more.