Rapövning

Nu ska ni få en liten uppiggande dos (10 mg; kan vara vanebildande) sepofan! Ni ska få testa hur mycket knittel / rap ni har i kroppen. Knittel, ett medeltida versmått, och rap, ett högst nutida versmått, är i princip samma sak, rent rytmiskt och verstekniskt, vill säga.

Formkriterierna för dessa bägge verstyper äro följande:

  • 4 tryck per rad, stimulerade av 4 tryckstarka stavelser, inträffar med vad som uppfattas som liktidiga intervall.
  • Antalet obetonade stavelser mellan de fyra trycken kan variera; från 0 till 3, 4 stycken.
  • Raderna slutrimmas parvis (det slarvade man en hel del med i knitteln, sällan så i rappen).

Här får ni först ett komp, som ni kan använda om ni känner för’t (det blir lite svängigare så) eller skita i om ni tycker det är ballare.

Och här kommer övningstexten: Nyliberalismisk raaap:

Nyliberalismisk-raaap

Under Dikter på denna hemsida kommer jag att lägga ut ett facit, med de tryckstarka stavelser som driver mitt rappande av denna mördande samhällskritik markerade. Det kan säkert här och där finnas andra bra fungerande stavelser att gå på, men i stort sett bör det se ut så här. Jag tänker vänta en dag eller två med att lägga ut facit, för annars fuskar ni direkt så klart.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

4 reaktioner till “Rapövning”

  1. Kära språkdoktorn. Är det normalt att ligga på soffan kl 02.20 och rappa för sig själv i mörkret? Så blev det i alla fall. Lite lömskt på sista raden, med både sieg och heil i versaler, man luras att lägga betoning på båda.

  2. Kära K. Ingen anledning till oro! Normalt eller inte, det vill jag låta vara osagt, men det är oväsentligt. Att ägna sig åt rap eller annan rytmisk deklamation passar vid alla tider på dygnet! Det är både angenämt och nyttigt; för kropp såväl som för själ. Dessutom blir jag imponerad av din insiktsfulla synpunkt vad gäller slutraden… “Problemen” du antyder existerar onekligen – de fyller dock sin funktion, enligt författaren (som jag haft tillfälle att samtala med), som impulser till avslut och slutkläm (vilket kan behövas med tanke på den rullande, cykliska monotoni som präglar texten för övrigt). Jag tror du kan invänta publiceringen av facit inom ett par dagar med tillförsikt…

  3. Skiiitbra!! Och på slutraden vill jag nog lägga stora trycket på HEIl, hur suspekt det än känns …

  4. Jo, det låter inte fel. Med tryck på “HEIL” så blir ju ironin ändå starkare. Det är ju trots allt den där jävla finansmobben som ylar! Vi får se vad facit säger i morgon.

Kommentarer är stängda.