Post-op

Hemma från Sahlgrenska sen onsdags i förra veckan. Som jag berättat i tidigare inlägg mådde jag oförskämt bra efter operationen, trots sex hål i buken, kateter m.m.

Detta relativa välmående varade i drygt 36 timmar. Sen började ett visst illamående ge sig till känna. Magen kändes först trög, sen lös, sen trög igen – utan att det blev några rejäla utgifter, om ni förstår vad jag menar. Och i torsdags förra veckan mådde jag riktigt illa.

Har fått veta att man under operationen ligger kraftigt nedåtlutad med huvudet, samt att de fyller buken med gas för att underlätta den människostyrda operationsrobotens arbete. (Jo, en sådan används faktiskt numera; jag såg den, en jättelik maskin. Kirurgen styr den med en joystick.) Detta gör att det ofta blir lite oordning där inne, och många får problem att få igång magen efteråt.

Torsdagen var värst, lite bättre sen dess. Pratade med en sköterska i telefon idag, hon trodde jag led av magkatarr. Låter troligt, även om jag aldrig vet mig ha haft det tidigare. Äter ettårsvälling för att vara snäll mot magen, psyllium (slags frön) med fiber för att få igång densamma.

Det har varit en tuff vecka, långsam och tråkig om inte annat. Fram till för några få år sen var jag närmast att betrakta som ett fysiskt praktexemplar (om än mentalt vrak stundtals). Så jag har varit bortskämd. Att vara bunden vid hemmet en hel vecka, med undantag för korta femminuterspromenader, lätt illamående för det mesta – ja, det är definitivt inget jag är van vid eller har tränat på.

Så vad gör man? Jo, man gör sitt bästa för att klara av dessa nödvändigheter. Finns inget annat val. Tur jag har ett så rikt inre liv…

I morgon ska jag in till Sahlgrenska igen, för att ta bort stygnen vid operationssåren, ta bort katetern, osv.

Sen får vi se hur det går. Framtiden är oviss.

Grafisk representation av min fysiska status.

Liked this post? Follow this blog to get more.