Om hörapparaters välsignelse

Jag har varit skeptisk till hörapparaterna. Visst, det är konstaterat att jag numera, på ålderns höst, hör höga diskantfrekvenser sämre än i min krafts dagar. Detta kan avhjälpas medelst en liten hörapparat vid varje öra. Apparaterna är inställda speciellt för mig, de förstärker just de frekvenser jag hör dåligt.

Men vilket jäkla bök! Svårt att klämma in glasögonen innanför apparaterna, rätt vad det är så tar batterierna slut, gitarren verkar skorra med apparaterna på, ibland tappar man en av dem när man med möda överkliver en besvärlig taggtråd eller blir anleteskvistad i skogen, osv. osv.

Fast nu har jag upptäckt en välsignelse med dessa mackapärer: Jag hör fåglarna bättre! Speciellt naturligtvis de som sjunger på höga frekvenser. Där kommer jag alltså strosande i norra Ottenby lund. Plötsligt stannar jag till och lyssnar… Men är inte det där en sån där liten halsbandad rackare? (Jag vet att den ska finnas här, så jag har pluggat på i förväg genom att lyssna på telefonen, vilket ju är möjligt i dessa sent på jorden-dagar; slipper ta med mig mina 14 LP-vinylskivor med Alla Europas fågelläten ut i fält.) Jag spanar in i det gröna… Jamen där sitter ju nåt svartvitt! Men håll i hattarna och sakta i backarna, det kan ju vara en vanlig svartvit flug- också. Fast dom låter ju inte så visslingspressat…. Har den halsband eller inte?

Äsch, det går inte att se så länge han vänder framsidan till. Men nu, nu korrigerar han positionen. Visst är det en halsbandsflugsnappare, ingen tvekan om det.

Fast det visste jag egentligen redan innan jag sett den – tack vare hörapparaterna. Halsbandsflugsnapparen sjunger helt annorlunda jämför med den vanliga svartvita; den liksom pressar fram de höga visseltonerna. Så här låter den:

Och så här låter svartvita flugen, som en jämförelse:

Man inser verkligen att det rör sig om två olika pippiarter (som alltså inte kan pippa med varandra, i alla fall inte få några ungar ihop), trots att de är så lika till utseendet. Här en “normal” svartvit flugsnappare, så ni kan jämföra apparitionen också:

Honorna är ännu mer lika:

Liked this post? Follow this blog to get more.