North Atlantic Treaty Organization

Idag hissas Sveriges flagga vid Nato-högkvarteret i Bryssel. Inget att fira precis. I FIB:s gyllene barnbok om flygplan (som jag läste för mina barn) fanns ett uppslag med ett bombplan, följt av texten: “Det är synd att sådana plan måste finnas.” Ja, frågan är ju om de verkligen måste finnas. Än så länge verkar det så, tyvärr. Det är också synd att organisationer som Nato måste finnas.

Men likväl… Det vore osolidariskt (mot Finland och Rysslands alla andra europeiska grannländer i första hand) och omoraliskt att inte gå med i Nato, som läget är nu, menar jag. Och det vore hyckleri – vi har i många år redan haft ett omfattande samarbete med Nato. Det skulle visserligen vara ekonomiskt fördelaktigt att fortsätta att vara utanför, och därigenom snylta på alla våra grannländer som rustar upp för att stå emot grottmänniskogangstern Putin. Men fan så omoraliskt.

Jag citerar mig själv, från inlägget Om krig och fred (13 jan, 2024)

Under rådande omständigheter tycker jag alltså det är bra att Sverige går med i Nato. Att vara mot Nato är detsamma som att vara för [den mordlystne gangstern] Putin. Han har ännu inte vågat sig på något Nato-land, vad jag vet. Det är inte utan orsak som alla länder i Östeuropa, nu inklusive Finland, kastat sig i armarna på Nato. Det beror på att det är Ryssland som är hotet. Nato är inget hot, det är en trygghet i nuvarande läge.

Den enda stora faran med Nato, som jag ser det, är ifall den oberäknelige galningen och skitstöveln Donald Trump skulle vinna det amerikanska presidentvalet i november. Ja, ett sådant utfall vore en stor fara för hela världen. Trump har sagt att han vill lämna Nato [Desto viktigare då att de 30 europeiska länderna i Nato hjälper sig själva]. Dock har amerikanska kongressen nyligen instiftat en lag, som förbjuder presidenten att lämna Nato utan att kongressen också är med på det.

För övrigt är jag annars helt enig med Göran Greider i hans kritik mot den rådande krigshetsen i Sverige. Att överbefälhavaren går ut och varnar för krig är förståeligt. Han vill ha mer pengar till försvaret. Men att politikerna låter likadant som han är förkastligt.

Krigshotet mot Sverige har väl sällan varit så lågt som nu? Så länge Ryssland är fullt upptaget i Ukraina har de inte resurser att angripa något mer land. Och även om det blir fred i Ukraina lär Putin vara förhållandevis ointresserad av Sverige. Han lär i första hand vilja angripa och lägga beslag på sina grannländer, de som var en del av den sovjetiska maktsfären.

Lite längre ner i texten från 13 januari:

Nej, vi borde prata mer om fred fred fred… Detta jävla vapenskrammel är förödande på alla sätt. Konflikter, våld och krig utgör punkt 5 av mina 20 ödesfrågor för mänskligheten, aviserade 21 december 2020 på denna blogg; kommenterade 20 september 2023. Att så till den grad fokusera på den femte punkten, som sker just nu, förglömskar och förhindrar ett desperat nödvändigt vettigt arbete med de övriga 19 punkterna.

Så tro inte att jag är glad över att vi går med i Nato. Det är bara ett nödvändigt ont.

Liked this post? Follow this blog to get more.