Mod

Det är möjligt att man inte, men jag ska nog ändå… Skit samma, det får gå hur det vill. Jag ska fan i mig! Upp och iväg bara! Mot kanten, mot avgrunden, ut på havet, ryck upp dig, ta dig i kragen, slit tummen ur arslet! Vad kan hända egentligen?

Man kan dö…

Botaniserade på min dator, som jag brukar göra när jag inte vet vad jag ska lägga ut på bloggen. Hittade då mod-texten ovan, som jag har använt vid Poetry Slam-tävlingar för länge sen. Den ska egentligen läsas upp högt, med känsla och darr, det är en muntlig text. Men nu får ni den här ändå, lik förbannat. Ja, vill säga, ni har bara fått en liten inledande aptitretare. Vill ni läsa fortsättningen så får ni gå till avdelningen Mina texter, underavdelningen Skönlitterär prosa. Fick för mig att jag skulle slå ett slag för andra avdelningar på denna hemsida än just bloggen. Finns mycket bra där, även om jag tyvärr inte orkat förnya innehållet på länge.

Texten om mod verkar kanske övermåttan tramsig, och det är den förvisso. Men det finns en allvarligt menad innehållslig tes: Rädsla, feghet, brist på civilkurage är ett av mänsklighetens största problem (det tyckte Nietzsche också). Syns inte minst i Sverige, där konflikträdsla och fegt konsensus-sug (falsk eller äkta konsensus spelar ingen roll, bara vi för allt i världen är, eller låtsas vara, överens) är ett gissel.

Liked this post? Follow this blog to get more.