Människotröttnad

Roj Friberg

Ibland blir jag bara så TRÖTT på människorna! Som dom håller på och håller på och håller på… Intrigerar för att utöka och utöva sin makt, bråkar, producerar, konsumerar, miljöförstör, pippar och pippar och blir fler och fler och fler, tränger ut alla andra, sinnesslöar kortsiktigt, vältrar sig i njutningar, mår dåligt, tar droger, mår ännu sämre, tar ännu mer droger, osv osv osv OCH SÅ VIDARE!!!

Ja ja, tro inte att jag är dummare än jag är, inser naturligtvis att allt detta jag är så trött på delvis (kanske helt och hållet?) balanseras av en massa godheter som vi också utövar, någon gång till och med utan nåt märkbart egenintresse.

La ni märke till att jag använde pronomenet dom för det som jag är trött på, medan pronomenet vi plötsligt smög sig in när det gällde våra (sic!) goda sidor. Detta beror på, har jag räknat ut, att alla de här trötthetsskapande, förödande aktiviteterna begås av människorna, allihop på en gång typ, liksom på håll. Det jag finner gott utförs av enstaka människor, individer rentav, oftast nära mig, såna som jag och mina vänner alltså. Ja, även av vissa specifika grupper som gör det rätta; t.ex. skogsägare som gallrar i stället för kalhugger (MORD!).

Det blir knepigt. För rent intellektuellt förstår jag ju att jag själv och mina valfränder också ingår i den där överväldigande, tröttande människoklumpen som jag förfasar mig över på avstånd (via medierna mest), och som belastar vår planet så oerhört.

Det går inte ihop.

Hm… Är nog på sin plats att här citera Gustaf Fröding, ur En fattig munk från Skara:

Den gode han är väl ej så god
som själv han tror i sitt övermod
Den onde han är ej så ond ändå,
som själv han tror, när kvalen slå.
Thy skall du ej mycket berömma,
ej mycket häckla och döma.

Men ändå… Jag brukade vara stolt och nöjd över att jag gick humanistisk linje i gymnasiet för 50 år sen. Jag var humanist, och en humanist sätter människan främst i alla lägen. Jaha, en totalt artegoistisk typ då som hänsynslöst kör över alla andra djur med andra ord! Ja, man måste nog inse, att detta att vara mänsklig inbegriper både ont och gott. Vi är såväl potentiella folkmördare som altruister.

Men, ännu mera men alltså, jag säger bara: Putin och hans anhang… Fy helvete. När jag ser vad dom håller på med vill jag bara dra mig undan och lägga mig att dö nånstans som elefanterna…

Jag blir så jävla TRÖTT TRÖTT TRÖTT! Häromdagen (se tidigare inlägg) var jag åtminstone förbannad. Alltid något. Nu inte ens det längre.

Liked this post? Follow this blog to get more.