Fotoböcker

På en resa till Afrika 2018 delade jag rum med Gunnar från Stockholm. Gunnar var bra; han snarkade exempelvis inte. Och så gav han mig idén att man borde göra en fotobok varje gång man har gjort en rejäl resa. Dels är det ett skapande nöje att göra en fotobok, dels minns man då resan bättre och kan påminna sig själv (och andra, om de skulle vara intresserade) om den för evärdeliga tider framöver. Jag tyckte det lät som en bra idé, och tänkte att jag minsann skulle göra likadant.

Och så blev det. Jag började med resan till Mexiko 2011. Då hade jag ganska nyss skaffat systemkamera och börjat fotografera på allvar så att säga. Sen dess har det blivit 26 resefotoböcker. De blir s.k. coffee table books; ligger och väntar på att bli tittade i, i vardagsrummet. Det är inte så många som vill titta i dem, inte ens jag själv särskilt ofta. Men när det tittas är det ändå nostalgitrippigt och givande. Och tänk sen när jag är död, så roligt barn och barnbarn och barnbarnsbarn (om det blir några) kommer att tycka det är, att bläddra i dessa minnen av vad gubben hade för sig när det begav sig.

För ett par dar sen fick jag se att Fotoklok i Skene, där jag gjort alla mina fotoböcker, erbjöd 35 procents sommarrabatt fram till 31 juli! Och så visste jag ju samtidigt att jag låg efter med fyra resor som inte fotobokiserats. Nu flög den lede snåljåpen i mig. Jag måste helt enkelt gör klart de där fyra felande böckerna innan rabattiden gick ut! Jag måste!

Att skapa fotoböcker på det sätt jag vill skapa dem på är superroligt. Men det tar tid! Så det blev det att jag var uppe till klockan 02.00 natten till igår, måndag, och jobbade med detta. Och igår, söndag, fortsatte jag bara. Kom in i ett slags flow, glömde tiden fullständigt. Satt framför datorn och funderade och klickade, funderade och klickade tills ögona stirr-rödnade långt bortom all ära och redlighet… Men vid sjutiden igår kväll var det klart, och jag kunde sända in filerna till Fotoklok. Vilken triumf! Och jag sparade nästan åttahundra spänn på rabatten! (Då kan ni ju räkna ut vad det ändå kôstade… Men det är superfina böcker med hårda pärmar, så det så.)

När jag får dessa fyra senaste bokliga, estetiska föreviganden, av resorna till Door County i USA, Zimbabwe i Afrika och tågfototrippen till Tyskland, Tjeckien och Slovakien i höstas, samt odyssén till Ecuador nu i januari-februari, så kommer antalet upp till trettio. Trettio resor och trettio fotoböcker sen 2011 (se förteckning på Mina resor). Nicht so schlecht von einem Holzpferd gepinkelt! (som tysken antagligen inte alls säger).

De 26 hittills.

Som ett litet kuriosum kan nämnas, att jag idag upptäckte att jag glömt att fotoboka en resa; ölstudie-resan till Bamberg i Tyskland i maj förra året nämligen. Jag får vänta tills Fotoklok har rabatt nästa gång, så fixar jag den med…

Liked this post? Follow this blog to get more.