Föredrag med ljusbilder – och musik

Ville bara berätta för alla intresserade och ointresserade att min föredragsverksamhet, som legat nere hela 2020 av pandemiskäl, nu börjat komma igång igen. Fyra föredrag hittills i höst, i Örsås (Svenljunga), Östra Frölunda, Länghem (i Torpa ladugård, närmare bestämt) och Ulricehamn. Det är i regel pensionärsföreningar av olika slag som bokar mig, och det handlar oftast om Jorden runt utan flyg, ibland om Falklandsöarna. Se Mina Föredrag för mer info.

Utan att förfalla till överdrivet skryt kan jag säga att mina framträdanden brukar vara mycket uppskattade. Jag trivs i situationen: att föreläsa om något jag behärskar väl och känna att jag har åhörarna med mig, det kan vara rena kicken. Just sådana stunder förekom ju relativt ofta under min tid som lärare (motsatsen också givetvis; att stå och prata inför en mur av ointresse är ingen höjdare), och det kan jag sakna ibland.

“Ljusbilder” ja, så hette det på 50- och 60-talet, när någon turnerande föredragshållare landade i IOGT-lokalen (även biograf) i Broaryd, where I was born and raised: Föredrag med ljusbilder hette det, varpå byns invånare mangrant samlades för att bearbeta sin bybetingade inskränkthet en aning, och nyfiket bilda sig en smula. Det var mindre konkurrens på nöjessidan på den tiden, om man säger så…

Själv fotograferade jag men stor entusiasm i min ungdom. Jag minns med glädje min första fotoapparat, en Brownie Starmite Camera minsann! Så småningom blev jag stolt ägare till en Agfa Optima 1A, småbildskamera för diabilder. (Jag har en och en halv byrålåda full av diabilder, osedda sen decennier. Men nån gång ska jag nog skanna in dem på datorn…) Min Pentax systemkamera har jag fortfarande kvar. Tre objektiv med skruvfattning hörde till: ett 50 mm normalobjektiv, ett 36 mm vidvinkel och ett 105 mm tele. Fina grejer! Fotandet låg sen nere mer eller mindre under många år. Men så köpte jag en digital kompaktkamera nån gång på 2000-talet, och 2009 min första Nikon systemkamera. En renässansisk personlig fotovåg blev följden. Jag har tagit många många bilder sen dess och hoppas och tror att jag blivit en bättre och bättre fotograf; semiprofessionell kallar jag mig i självbelåtna ögonblick. Se Mina Bilder för syn för sägen.

Till varje föredrag hör också framförande av minst ett par egenkomponerade låtar, som så att säga har med saken att göra. Till Jorden runt utan att flyga-föredraget hör låtarna Rejäl runda, Into Harmonious Blues och Frantic Atlantic, i berättelsen om Falklandsöarna igår Pingvin och Albatross. Se Min musik för mer s.k. kött på de s.k. benen.

Ring eller maila mig för bokningar; kontaktuppgifter på t.ex. startsidan.

Liked this post? Follow this blog to get more.