För fulla segel

För exakt fem år sen befann jag mig på en segelbåt, på väg från Cartagena, Colombia, till Portobello, Panama. Kapten ombord var Göran Persson (obs! inte den fetdryge f.d. statsministern), som egenhändigt byggt båten hemma i Sverige under cirka 15.000 arbetstimmar. Därefter hade han seglat den över Atlanten till Centralamerika. Och på den vägen är det. Han livnär sig på att frakta turister från Colombia till Panama, via San Blas-öarna. Det tar 5-6 dagar. Underbar segling, uppehåll vid paradis-öriket San Blas. Dessa öar höjer sig inte mer än någon meter eller så över havsytan, och kommer med säkerhet att vara utplånade om något sekel eller så, i och med den pågående havsnivåhöjningen.

Det var lyckliga fem dagar för min del. Just mellan Colombia och Panama finns i princip ingen väg, mest bara djungel och dödliga knarkkarteller. Och flyga kunde jag ju inte göra… Alltså var det smaskens att jag redan i Nya Zeeland hittade detta segelbåtsalternativ.

Förutom kapten Persson och hans matlagande assistent Adriana befann sig nio medpassagerare ombord; ungdomar från Holland, Nya Zeeland, Australien och Sverige. Jag publicerar till att börja med fyra extremt dåliga mobiltelefonfilmer från livet ombord, plus en bild på segelbåten Quest utifrån. Filmerna är av usel kvalitet, som sagt, men lär ändå ge en god idé om livet ombord. I ett kommande inlägg ska jag berätta lite mer om San Blas-öarna, bl.a.

The Quest

Liked this post? Follow this blog to get more.