Ekvatorpassagepartaj

Saxat ur Dagonattboken, 2 nov 2016, Stilla havet, strax öster om Nya Guinea:

Jo, det blev ett häftigt ekvator-kalas igår kväll. Alla var där, utom de som hade vakt på bryggan eller i maskin. Massor med mat, grillen stod utanför, på däck. Kött, lax, korv, musslor, allt fanns att grilla. Därtill ris, sallader av olika slag, även en söt kaka till efterrätt, lite typ brylépudding. Och så dricka förstås: vin, öl, cola etc., kaptenen förnekade sig inte utan ställde en hela whisky och en hela brun rom på bordet, och uppmanade, nästan trugade besättningen att dricka.

Besättningen ja; denna typ av fester (hålls varje gång ekvatorn passeras) är naturligtvis viktig för sammanhållningen ombord; att manskap och befäl får mötas och bli lite fulla ihop lättar lite på den strikta hierarki som annars råder: kapten, chiefen, 1:e officer, 1st engineer, 2:e officer, 2nd engineer osv., ner till vanliga meniga, dvs. filippinska besättningsmän.

Det var en högljudd fest, jävligt högljudd! Musiken på brötahögt från början. Och sen blev det karaoke! Filippinerna var som galna med detta, särskilt fyra av dem som tog ton gång på gång. Det fanns en tjock pärm med massor av låtar att välja bland. Låtnumret knappades in med fjärrkontrollen, och så kom låten så småningom på tv:n, med tydlig låttext att sjunga.

Själv var jag feg till en början förstås; filmade och iakttog fenomenet, men deltog inte själv. Men så småningom kunde jag inte hålla mig, utan beställde House of the rising sun med Animals. När jag står där och vrålar så kommer plötsligt en av de äldre filippinosarna (båtsman) upp och sjunger med mig. Lite irriterande tycker jag först, för han sjunger sämre än mig. Men det är kul också; vi tar i för kung o fosterland båda två. Denna duett upprepas senare under kvällen en gång till. Dessutom sjunger jag I Heard it through the grapevine, Marvin Gaye-versionen. Dricker försiktigt och kommer i säng i god ordning.

Nedan en unik kanonrulle, som visar hur vilt det gick till på festen. Notera hur kapten Alexander (från Polen) dansar nån form av rysk kosackdans (extremt ansträngande benspark) ihop med en av de filippinska besättningsmännen. Alla männen ombord (utom kanske jag då) svärmade för min schweiziska medpassagerare (enda kvinnan ombord) Céline.

https://youtu.be/WSfLKL5LIsM

Liked this post? Follow this blog to get more.