Dagens bild 4

Idag fick jag för mig att “framkalla” bilderna från den 13:e oktober på vår tågfotoresa, i stället för att gå vidare med de afrikanska bilderna. Efter nattåg till Berlin och litet lokaltåg till Lübbenau, samt en kortare taxifärd befann vi oss då på vårt lantfridslogi Spreewaldhotel Leipe. Vi gick en liten fotostrosrunda i tidiga kvällen. Inga bilar hördes; ljuvligt rofyllt.

Jag har alltid roats av att fota roliga skyltar. I ett tidigare inlägg har jag redovisat den språkligt (och även i.ö.) intressanta skylten Schiethus. Inte långt därifrån låg ett annat lokus av samma art. Här låg betoningen på att i stillhet kunna förrätta sitt tarv:

“Örtchen” lär vara bildat av “Ort” (ort, ställe, plats) med omljud, plus diminutivändelsen -chen; “stilles Örtchen”, en stilla liten plats…

Lägg märke till den föredömliga tydligheten (kanske lite väl tydlig, när man tänker efter?). WC, Toilette och Abort (intressant användning av detta ord; med innebörden att man “gör sig kvitt något”) betyder i stort sett samma sak: vattenklosett, på engelska, franska och tyska (även om bilden av “hjärterummet” till höger mer antyder TC). Pottan torde skola tolkas mer bildligt. Eller utgör den möjligen en gestaltning av Urinalen; att besökaren således tänkes “pissa i pottan”?

P.S. In zivilisierten Gesellschaften verrichtet man auch nicht überall seine Notdurf. Am besten geht man denn auf den Abort. D.S.

Liked this post? Follow this blog to get more.