AI

Vad tror ni om AI, artificiell intelligens alltså? Jag har inte trott nånting om detta, fram tills för ett par nätter sen, då jag lyssnade på Max Tegmarks sommarprogram i P1. Nu har jag gått från att inte tro nånting, till att inte veta vad jag ska tro.

Det var ett underligt sommarprogram. Max Tegmark jobbar på MIT, Massachusetts Institute of Technology, forskar om AI bl.a. Han är “en av världens mest citerade kosmologer” (81.000 citeringar), enligt Wikipedia. I sitt Sommar-program berättar Tegmark, att han tror att mänskligheten dör ut ungefär samtidigt som han själv rimligen lär krepera, om sisådär 30-40 år. Och han säger det “med en mild, nästan sagostundsliknande röst som han behåller genom hela programmet” (cit. Jörn Spolander i DN). Det är fråga om en “undergångsorgie i munter berättarton” (Spolander igen).

Tegmark talar i ömsinta ordalag om sin son Leo, sin hustru, och sina nyligen bortgångna föräldrar – följt av den totala dystopin alltså: AI tar kål på oss, det mesta tyder på det, enligt Max T. Och han borde ju veta vad han talar om, eller? Ja, jag vet som sagt inte vad jag ska tro.

Lite kärnpunkter från MT:s Sommar-program: 1) intelligens definierar han som “konsten att effektivt lösa svåra problem” 2) artificiell intelligens är helt enkelt icke-biologisk intelligens 3) vi behöver inte förstå oss på hur den mänskliga hjärnan fungerar (vilket vi inte gör) för att konstruera AI som vida överträffar hjärnan – icke-biologiskt då. 4) vi behöver inte programmera AI att bli smartare än vi, AI lär sig själv. Vi förstår inte hur det går till, men det fungerar bevisligen (och det går blixtsnabbt).

Programmet innehåller förvisso också en del positiviteter om hur vi skulle kunna dra nytta av AI i stället för att låta den krossa oss. Men det mesta tyder på att en realistisk pessimism är befogad. Jag har antecknat en del, men orkar inte redogöra för mer. Ni får lyssna själva, om ni vill veta varför mänskligheten troligen inte har mer än 30-40 år kvar på jorden, eller om vad som eventuellt skulle kunna göras för att förlänga tidsfristen något (länk ovan).

Max Tegmark

Liked this post? Follow this blog to get more.