Underverk

För fem år sen, minus två dar, alltså 8 mars 2017, befann jag mig i den lilla byn Cahuita på Costa Ricas karibkust. Där inträffade följande underverk:

Efter en i stort sett händelselös bussfärd har jag nått Cahuita. Det verkar fint här, mycket fint. Men jag har knappt hunnit studera omgivningarna. Just när jag anlände pågick nämligen matchen Barcelona – Paris St Germain. Barca hade ju förlorat med 0-4 i första matchen, så allt var på förhand egentligen hopplöst. Men jag såg att B ledde med 1-0 när jag checkade in, en stund senare stod det 2-0. Ok, tänkte jag, får väl se det som är kvar av matchen. Vore ju kul om B kunde göra en bra match och vinna åtminstone. Att de skulle kunna hämta upp 0-4resultatet trodde jag inte ett ögonblick.

Gick alltså till en bar i närheten, beställde in en öl och kollade på matchen. Och så fick B en straff tidigt i andra halvlek. Och Messi satte den säkert. Ja, då stod det 3-0, och alla möjligheter var öppna. Men så stänkte Cavani in 3-1, och hoppet dog totalt. Det innebar ju att B måste göra tre mål till för att gå vidare.

I 85:e minuten stod det fortfarande 3-1. Men så fick B en frispark strax utanför straffområdet, och Neymar satte den hur elegant som helst. Ett par minuter senare fick B straffspark igen. Det var Suarez som filmade, påstods det. Kanske var det så, men viss kontakt förekom absolut. I alla fall, Neymar sätter straffen otagbart i målisens vänstra hörn. 5-1!

Och så det sista då. Fem (!) tilläggsminuter. I 93:e eller 94:e minuten är Ter Stegen uppe och hjälper till i anfallet. PSG erövrar bollen. Det ser ut som om de ska skjuta den mot det tomma målet, men så blev det inte alls. Ter Stegen bryter på motståndarnas planhalva, blir dessutom tacklad på ett oschysst sätt. Frispark B. Neymar slår den, nickas tillbaka ut mot mittplan av PSG. Neymar får tag på den, slår inte in direkt (2 min kvar), utan dribblar ett par stycken. Sen slår han in en lyra snett in över allihop, i straffområdet dyker den nyss inbytte Sergio Roberto upp, sätter en fot på bollen så den går in i mål, vid sidan av PSG-målvakten. 6-1! Barca är vidare. Helt osannolikt. Inget lag har tidigare lyckats vända ett 0-4-nederlag på bortaplan till vinst i dubbelmötet. Men B har gjort det!

Sitter en kille bredvid mig på baren. Jag nästan omfamnar honom när B gjort 6-1, och säger att det är han som gjort det möjligt. Inte ens när Cavani gjort 3-1 ville den här killen gå med på att ett avancemang var omöjligt för B:s del. Nä då, inget är omöjligt, säger han. Och han får ju rätt: INGENTING ÄR OMÖJLIGT! DET OMÖJLIGA HAR BLIVIT MÖJLIGT! i och med detta.

Liked this post? Follow this blog to get more.