Tongue-twister

How much wood would a woodchuck chuck, if a woodchuck could chuck wood?

Jo, jag kom att tänka på den här gamla godingstungvrickaren i samband med att jag tog några bilder på en större hackspett härom dagen:

större hackspett

Jag har nämligen alltid trott att en “woodchuck” var lika med en “woodpecker”, alltså en hackspett. Men nu fick jag precis reda på, via Wikipedia, att så icke alls är fallet. Nej, en woodchuck är tvärtom en sån här liten gynnare:

Som alla utom jag säkert visste, kommer “woodchuck” alltså från det algonquinsk-indianska ordet “wejack”, en sorts “marmot”, dvs. ett murmeldjur.

Nåväl, nu när vi förstår innebörden av frågan – och alldenstund svaret på densamma lär förbli ovisst – låt oss då i stället hålla vår rytmiska rapskanderingsförmåga vid liv (vi har övat på denna vid flera tidigare inlägg; skriv “rapkomp” i sökrutan till höger på sidan, så får ni upp minst fyra inlägg med slika rytmiska övningar) genom att deklamera den aktuella tungvrickaren högt och svängigt ett antal gånger till vårt vanliga rapkomp:

How much wood would a woodchuck chuck, if a woodchuck could chuck wood?

Till yttermera visso har jag nu också fått veta att denna ramsa spelades in redan 1904 av Ragtime Bob Roberts. The Woodchuck Song, håll till godo!

Liked this post? Follow this blog to get more.