Sambandet liv & verk

För säkert 20 år sen skrev jag en låt, som numera kallas Rejäl runda (texten här). Den handlar om en man som tröttnar på sin deprimerande vardag och bara ger sig iväg. Det blir en rejäl runda, ett varv runt jorden helt enkelt. Den här idén fanns inom mig under lång lång tid, inte så mycket för att jag var trött på vardagen, utan mer som en dröm att uppleva Jordens storhet, och, inte minst, dess klotform. Att konstatera att man verkligen kom hem igen så småningom om man envist reste åt samma håll hela tiden. Som väl är bekant för de flesta av mina läsare, så förverkligade jag den här drömmen till slut. Mellan 7 okt 2016 och 4 april 2017 reste jag Jorden runt utan att flyga.

Låten Rejäl runda resulterade i en resa, kunde man påstå; verket omvandlades till liv, kunde man hävda. Vanligare är säkert motsatsen, att liv blir till verk alltså. Och så har det också blivit i mitt fall. Min Jorden runt-resa har avsatt ett ganska stort antal texter och även några låtar (i några fall flera år efter att jag kommit hem). Ett bra exempel är Point of no Return (texten här), som sammanfattar hela reseförloppet, och tematiserar det märkliga i att om man reser åt samma håll hela tiden runt ett klot (som Jorden t.ex.) så kommer man till en punkt där man utan att ändra färdriktning plötsligt inte längre är på väg bort, utan på väg hem!

Visst är det märkligt detta, eller hur!

Kom att tänka på det här i samband med nästa Soggy-gig, som blir ikväll, på Kom Musik & Bar i Göteborg (Karl Johansgatan 152). Kanske kommer vi bl.a. att spela de här två låtarna där. VÄLKOMNA om ni har vägarna förbi!

Liked this post? Follow this blog to get more.