Romantiskt intermezzo

Ni har väl hört talas om romantikens blå blomma, antar jag? Så här ligger det till:

Den blåa blomman var en symbol den romantiske författaren Novalis (1772-1801) använde i sin diktning, och den blev hans och romantikens kännetecken och symboliserade strävan efter odödlighet. (Wikipedia)

Romantikens blå blomma

Som obotlig fullblodsromantiker har den blå blomman alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Jag har också överfört dess romantiskt laddade etos till fågelriket (skådare sen 1962; det började med en tofsmes…). Fågel blå, är det också ett begrepp? Nja, det är titeln på en fransk folksaga, L’oiseau bleu, i vilken en prins, förvandlad till en liten blå fågel, flyger för att bistå sin vackra prinsessa, inspärrad i ett torn. Låter inte som en helt oromantisk historia, eller hur?

Nåväl, när jag besökte min son Jakob med familj i Charleston, South Carolina, nyligen, upptäckte jag till min stora glädje ett par exemplar av Eastern Bluebird (sv: östialia) i trädgården. Att jag hjärtegärna ville fota dessa vackra fåglar säger sig självt. Det gjorde jag också. Ett par bilder blev riktigt bra, UTOM DET ATT DET VAR EN KVIST-JÄVEL I VÄGEN! Nåja, inte första gången detta händer, när man försöker få en snygg bild på en snabb liten tätting i en buske. Det ordnar sig, tänkte jag. De är säkert här nästa dag också. MEN DET VAR DOM INTE! Såg dem inte mer. Fick nöja mig med den här bilden:

Fågel blå

Vände mig i min sorg till den mest romantiska melodi jag känner till: Somewhere Over the Rainbow, och givetvis då i Eva Cassidys version. Ingen kan som hon med sin magiska röst trollbinda en, särskilt så i lugna, romantiska sånger. Hennes cover-version av den här låten är alldeles hennes egen. Lägg märke till fågel blå i texten på slutet. Eva Cassidy (1963-96) dog i cancer vid blott 33 års ålder. Att dö ung är inte fel för romantiska hjältar…

Somewhere over the rainbow
Way up high
There’s a land that I heard of
once in a lullab
y

Somewhere over the rainbow
Skies are blue
And the dreams that you dare to dream
Really do come true

Someday I’ll wish upon a star
And wake up where the clouds
Are far behind me
Where troubles melt like lemon drops
Away above the chimney tops
That’s where you’ll find me

Somewhere over the rainbow
Bluebirds fly
Birds fly over the rainbow
Why then, oh why can’t I?

If happy little bluebirds fly
Beyond the rainbow
Why, oh why can’t I?

Liked this post? Follow this blog to get more.