Nyss tänkte jag på Florida bar i Rio de Janeiro

Nyss tänkte jag på Florida bar i Rio de Janeiro är en diktsamling av poeten Stig Ingemar Johansson från Alingsås. Johansson är född 1936 och gick till sjöss i unga år, men landade 1980 som socionom på Försäkringskassan i Malmö. Jag är mycket förtjust i Stig Johanssons poesi. Jag fick tips om honom av Carl Magnus von Seth, mannen som startade Dagens dikt i radio, för en herrans massa år sen. von Seth har gett ut Nyss tänkte jag… på sitt bokförlag Kolibri (2000), men jag har den i stencilupplaga. Jag har skrivit av alla dikterna för att jag tycker de är så bra.

Mest känd är Johansson för sin dikt Förlusten. Den går så här:

Förlusten

Alla dess dagar som kom och gick
inte visste jag att de var livet.

Den blev känd genom förre finansministern Kjell Olof Feldts självbiografi Alla dessa dagar.

Men titeln Nyss tänkte jag… är hämtad från första raden i Medan det pågår. Lägg märke till slutraden. Den är fantastisk i sin lakoniska, korthuggna, floskeldoftande allmängiltighet. Dikten går så här:

Medan det pågår

Nyss tänkte jag på Florida Bar i Rio de Janeiro.
Jag tänkte att det låter tjusigt
att tänka på Florida Bar i Rio de Janeiro.

Det hände inget särskilt på Florida Bar.
På en annan bar i stadsdelen Manga,
som ligger längre in i stan från hamnen räknat,
satte jag foten på en råtta.

Den var död och stor som en katt.
Den låg uppsvälld under bordet där jag satt.

Det finns så mycket, tänkte jag.

Liked this post? Follow this blog to get more.