Ny låt på g

Jobbar på att sätta samman ett föredrag om min resa till Ecuador. Bilderna har jag, det gäller bara att sovra där. Manuset kommer att bestå av en struktur, och stolpar, citat, fakta osv. Undviker att skriva ner allt jag vill säga. Att läsa upp ett sådant manuskript låter konstruerat och tråkigt. Nej, jag vill tala fritt, men ändå efter en viss plan förstås. När jag hållit föredrag om Jorden runt utan flyg och om Falklandsöarna har bilderna till stor del fungerat som talstöd och struktur.

Men så är det det här med låtarna… Både Jorden runt-föredraget och min berättelse om Falklandsöarna har ackompanjerats av två egenhändigt hopsnickrade låtar, som har med saken att göra (t.ex. låtarna Pingvin och Albatross för Falklandsöarna). Just detta inslag gör mig ovanlig som föredragshållare, inbillar jag mig. Det är inte så vanligt att föredragshållaren fördjupar det han har att säga, genom att spela och sjunga också; egna låtar till på köpet.

Gott så. Men i nuläget saknas alltså två låtar för Ecuador-föredraget. Jag har tänkt mig att de skulle handla om två av de starkaste upplevelserna för mig på resan: 1) när den lilla gröna kolibrin satte sig på mitt teleobjektiv och vi såg varann i ögonen 2) när vi var på 5.000 m höjd, på den utdöda vulkanen Chimborazo, Ecuadors högsta berg.

Till det sistnämnda tillfället har jag idag gjort en tänkbar låttext. Ingen musik finns än. Men här får ni texten, inklusive några bilder som konkretiserar saker som nämns i texten.

Lite ordförklaring: Vicunas är ett lama-liknande djur som lever på berget. Den kolibriart som jag såg på 5.000 m höjd är ensam i sitt slag där, och kallas Estrella de Chimborazo på spanska; “Chimborazos stjärna” alltså.

Chimborazo

serpentined with our car
to 16 thousand feet
vicunas ’long the road
such a delicious treat

tried to climb it up
just a few feet more
but soon stopped, panting
my lungs being thin air sore

chorus a:
oh let me wallow in your beauty
you wondrous chimborazo
let me be your secret lover
your magnifying paparazzo

rows and flows of angel hair
feathered canyons everywhere
clouds, oh clouds that fill the air
fluffiest splendour affair

chorus b:
yay, chimborazo
you took my breath away
i could not walk, could hardly talk
was high as a kite
from your crispy clear bright
mountain air on that
wondrous day

buzzing its wings
chimborazo star
sweet little hummingbird
what a beauty you are

sometimes seen sometimes hidden
snowy summit in the sky
brooding like a wishful dream
inaccessible icyway up high

chorus a:
oh let me wallow in your beauty
you wondrous chimborazo
let me be your secret lover
your magnifying paparazzo

chorus b:
yay, chimborazo
you took my breath away
i could not walk, could hardly talk
was high as a kite
from your crispy clear bright
mountain air on that
wonderous day

Liked this post? Follow this blog to get more.