Närgånget betraktat

Någon av mina läsare irriterade sig på att bilderna i senaste inlägget inte gick att klicka upp till större storlek. Det tycker jag också är synd ibland. Men funktionen finns inte i WordPress, eller också har jag inte kommit på hur man ska gå till väga för att göra det möjligt. Nu har jag i alla fall förstorat upp vissa bilder från den dramatiska fotopromenaden.

Eftersom ingen läsare hört av sig om det där “biet” jag frågade om har jag själv undersökt saken en smula. Det rör sig med all säkerhet om en blomfluga av något slag. Det finns upp emot 350 arter blomflugor i Sverige, så det är inte lätt att säga vilken art det rör sig om här. Blomflugor har bara ett par vingar, till skillnad från steklar (getingar, bin t.ex.), som har två. Insekternas värld vet jag nästan ingenting om; skulle gärna vilja lära mig mer.

Det första som dyker upp när man googlar på “blomflugor” är en massa tips om hur man ska bli av med dem. Det förstår jag inte. De måste väl vara viktiga pollinerare, i likhet med t.ex. bin? Dessutom finner jag dem väldigt vackra. Och sticks gör de inte heller…

Som extra bonus, en närmare titt på forsärleungen också:

Liked this post? Follow this blog to get more. 

En kommentar till “Närgånget betraktat”

  1. Att folk tror att man ska försöka bli av med blomflugor beror, tror jag, på att de förväxlar dem med sorgmyggor. Sorgmyggor lägger ägg som blir larver som gärna äter upp späda sådders rötter. Men jag har märkt att väldigt många kallar dem ”blomflugor”. Precis som du skriver är blomflugor inte skadliga alls, tvärtom.

Kommentarer är stängda.