Minnesvärda resor 5

13 dec 2014 till 7 jan 2015 gjorde jag en resa till Indien, Bangladesh och Nepal. Det var en gruppresa med titeln “Sydasiens natur”, så det var fokus på ett antal nationalparker. Men vi hann med mycket annat också.

Jag var rejält magsjuk redan hemma, innan resan påbörjats. Magsjukeutsikterna i Indien skrämde ju lite på förhand, så jag hade tänkt förbygga detta genom att översvämma magen med goda mjölksyrebakterier, som profylaktiskt åtgärd. Det var ett misstag. Storslagen diarré blev resultatet. Väl på plats i Indien blev jag dock sedan långsamt bättre. Åt mycket god indisk vegetarisk mat.

Vi landade i New Dehli, tog sen tåget ner till Bandhavgarh nationalpark för att skåda tiger. Detta lyckades också så småningom: Vi besiktigade Taj Mahal, en världssevärdhet som faktiskt motsvarade förväntningarna. Tåget österut till Varanasi, f.d. Benares, vid den heliga floden Ganges strand. Via Calcutta vidare till Bangladesh, där vi tillbringade några härliga dagar på en båt i Sundarbans vidsträckta deltaområde.

Från Dhaka, den stökigaste, mest kaotiska stad jag nånsin varit i, flög vi så till Katmandu i Nepal. Skymtade Mount Everest på vägen. Bodde några dagar i Bhaktapur, en förstad till Katmandu. Vandrade eller klättrade inte i Himalaya, utan för i stället söderut med buss mot den indiska gränsen. Där besökte vi nationalparken Chitwan, där det finns noshörningar, som jag tog några ganska dåliga bilder på. Sen tillbaka till Katmandu på Nepals så gott som enda ri(s)ksväg. Flög hem från Katmandu, via Istanbul.

Behöver jag säga att det var en fantastiskt resa? Det var det i alla fall. En sån här kortfattad, rapsodisk skildring gör den naturligtvis på inte sätt rättvisa. Ni får väl fråga mig om ni vill veta mer. Här ett litet bildcollage:

Många fler bilder på Flickr, för den hugade; 8 album från Indien, 5 från Bangladesh, och 9 från Nepal.

Liked this post? Follow this blog to get more.