Minnesvärda resor 3

Första gången jag träffade Richard Cureton var 1996. Jag hittade hans doktorsavhandling Rhythmic Phrasing in English Verse på UB i Göteborg. Började läsa den på tåget till Borås, och minns att jag tänkte: Fan också! Den här mannen har ju gjort precis vad jag skulle vilja göra! Jag gick forskarutbildningen på Litteraturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs Universitet, på den tiden, i akt och mening att försöka doktorera så småningom.

Nåväl, lite senare tog jag kontakt med Richard Cureton. Det bestämdes att jag skulle åka över till Ann Arbor i Michigan, där han bodde, för att diskutera och lära mig mer om Curetons forskning. Det handlade om rytm; rytm i allmänhet, men rytm i poesi i synnerhet. Detta skedde 1996.

Jag blev god vän med Richard och hans familj. Den vänskapen varar än. Vi har träffats ett flertal gånger, både i USA och Europa. Oftast har våra möten ägt rum vid deras sommarhus i Door County, Wisconsin. Så även i juni 2014. Sommarhuset ligger längst uppe på norra tippen av The Door Peninsula, vid Wisconsin Bay. Kolla på den här kartan om ni kan finna stället (förstora genom att högerklicka och välja “öppna i ny flik”):

Door Peninsula är den där långa halvön som pekar lite åt NO, i norra delen av Lake Michigan:

Door County, som ligger längst ut på denna halvö, är ett ganska lyxigt ställe. Mina vänner, “The Curetonians”, är inte särskilt välbeställda. Men Richards far, Thomas K Cureton, var en berömd forskare och känd som “The Father of Physical Fitness” (klicka på länken så får ni veta mer om honom) på sin tid. Så han hade lite pengar, och dessutom massor av pionjäranda, och släpade ut virke och byggde det storslagna sommarhuset med sina egna händer till stor del (se tidigare inlägg At The Lake). För detta är jag honom evigt tacksam; det är ett fantastiskt ställe.

I Door County bor det massor av skandinaviska ättlingar; svenskar och norrmän framför allt. Kan det vara dessa rekorderliga nordmän som ligger bakom den märkliga (men mycket gemytliga) vanan att placera ut ett par stolar och ett bord med blommor på ute på fälten. Så här kan det se ut:

Vill ni titta på fler bilder från min resa till Door County 2014, så kolla in At the Lake 1, At the Lake 2 eller At the Lake 3 på Flickr.

Liked this post? Follow this blog to get more.