Min Müsli

Som ni vet är ju den här bloggen vanligtvis fylld av kloka, dessutom estetiskt tilltalande, inlägg. Men idag väljer jag att i stället ge plats åt andra godsaker: min egenhändigt tillblandade müsli nämligen. Knepigt ord det där, müsli, förresten, och knepig stavning. U med två prickar över finns egentligen inte i det svenska alfabetet, men är desto vanligare i det tyska förstås. Observera att ‘ü’ alfabetiseras som en variant av ‘y’, inte som ett ‘u’, i SAOL m.fl. ordböcker. Det är så det uttalas i tyska.

Men betydelsen då? Jo, müsli är en blandning av flingor och gryn (att t.ex. strö över fil­mjölk), säger SAOL. (energi- och fiber­rik) blandning av diverse fin­fördelade växtprodukter (t.ex. flingor av havre, korn och majs blandade med nötter och russin) säger Svensk Ordbok (SO). Som vi alla vet är ju vanlig färdigblandad müsli ohemult dyr i relation till sitt obefintliga innehåll av godsaker som mandel och nötter. Här är mitt recept (som jag till större delen fått av min syster och svåger, ursprungligen; äras den som äras bör):

2 dl hackad mandel – gärna mer än så, om tillgång finnes; hackade hasselnötter går också bra
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor (dyra, men värda sitt pris)
2 dl riven kokos
en näve skalade sesamfrön är inte fel
komplettera och fyll ut med ca 3 dl vanlig skräpmüsli

Blanda ingredienserna och bred ut den på en plåt, smord med lite olja. Grädda müslin i ugnen i 30 min vid 150 grader. Rör om lite efter halva tiden. Låt svalna. Förpacka i glasburkar.

Intas gärna med mindre söt vaniljyoghurt.

Liked this post? Follow this blog to get more.