I väntan på Armageddon

Har just sett dokumentären I väntan på Armageddon på SVT play. Skrämmande, ja det är bara förnamnet. Cornerstone Church, under ledning av pastor John Hagee, har 10 miljoner medlemmar, får vi veta. De är ”evangelikala kristna”, fanatiker, tar Bibeln absolut bokstavligt, varje ord är sant och heligt.

Bokstäverna B-I-B-L-E står för övrigt för ”basic information before leaving earth”, enligt dessa rabiata galningar. Men, de är inte bara galningar, de är ytterst farliga galningar. De ser alla tecken på en snar apokalyps, jordens undergång, i de händelser som utspelar sig i världen: krig och konflikter, miljöförstöring, moraliskt förfall (hbtq, abort etc.). Och detta är förutsagt i Bibeln, inte minst i Uppenbarelseboken. Jesus kommer att dyka upp på jorden igen, inte för att mäkla fred, utan för att förklara krig mot alla syndare och antikristna, alldeles särskilt mot muslimerna och islam. När Jesus återvänder kommer han med ett automatgevär i handen.

Hagee är också ledare för den kristna sionistgruppen Christians United for Israel. I Bibeln kan man läsa, att när judarna åter är herrar i Jerusalem är apokalypsen nära. Alltså stöder de kristna sionisterna Israel i alla lägen. Palestinierna kan man utan förbarmande fördriva eller slå ihjäl. De har bara bott på platsen i några hundra år. Judarna däremot, var där för flera tusen år sen.

De kristna sionisterna ser fram emot jordens undergång. Jordens undergång är inget att vara rädd eller orolig för, säger pastor Robert Jeffress, en annan ledande figur i den här rörelsen.

När jordens undergång är ett faktum, på domens dag, då kommer alla rättrogna högerkristna att hissas upp i himlen (the rapture), medan alla andra kommer att mördas på det mest bestialiska sätt.

Det finns 100 miljoner evangelikala kristna i USA. De utgör 30 procent av väljarkåren. De stöder naturligtvis helhjärtat Donald Trump. Att denne är en fullblodslögnande diktatorspretendent har ingen betydelse. Inte heller att han knullar runt och förnedrar kvinnor till höger och vänster. Inte heller att hans uppvisningar med Bibeln i handen, bedjande tillsammans med de högerskristna, lyser av hyckleri. Något mindre kristet, åtminstone i traditionell mening, någon större syndare än Donald Trump är svårt tänka sig. Men det spelar ingen roll, för han såg till att flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, en handling av oerhört stor symbolisk betydelse. Den betydde: Jerusalem är odelat Israels huvudstad. Palestinierna, som befolkar östra delen av stan sen generationer, kan dra åt helvete.

Majoriteten av de hundra miljonerna evangelikala kristna i USA är väl inte lika grymt undergångsradikala som den mest oförsonligt fascistiska falangen som beskrivits ovan. Men de är intoleranta, inskränkta idioter vars kunskap om världen inte sträcker sig långt utanför den egna församlingen.

Och, oerhört viktigt, de tror på Trumps lögner. De röstar på honom, oberoende av vad han gör sig skyldig till. Och den nyckfulle, fullständigt egotrippat hänsynslöst maktgalne Donald Trump som president i världens mäktigaste land, nedlusat med kärnvapen, en gång till… Det är svårt att föreställa sig något farligare för världen.

På andra sidan står då all den islamiska fundamentalismen, med skurkstaten Iran i spetsen. Islamisk fanatisk fundamentalism är precis lika förödande som den högerkristna rörelsen.

Mot USA fronderar naturligvis också Ryssland, med den maktgalne mördaren Vladimir Putin i ledningen. Hans ideologi, hans (i och för sig gudlösa) religion, är de storryska imperiedrömmarna. Han vill vrida historien tillbaks till medeltiden.

Och vad står Kina i allt det här? Xi Jinping är självklart ett klassiskt maktgalet rövhål som så många andra ledare i dagens värld (kanske har det alltid varit så?), det är lätt att se. Men vilken ideologi ansluter han sig till? Det kinesiska kommunistpartiet är ju verkligen inte kommunistiskt i traditionell mening. Finns det något annat än makt och pengar som betyder något här?

I Indien härskar hindu-nationalisten Narendra Modi. I Turkiet Recep Tayyip Erdogan, av samma skrot och korn. I Indonesien valdes nyligen Prabowo Subianto, en likartad skitstövel vad det verkar. I Ungern Putin-kramaren Victor Orban… osv etc osv etc…

De mänskliga rättigheterna ligger pyrt till…

Och tänk att försöka prata miljöproblem och klimatkris med de amerikanska evangelikala… Tillåt mig att asgarva. De tycks ju längta efter jordens undergång! Alla tecken på att allt är i färd med att gå åt helvete ser de som något positivt! För dem finns bara människorna, och bland människorna bara de själva, de rättrogna. Djur och natur finns endast som ackompanjemang till mänskligheten, till för människorna att exploatera och utnyttja efter behag.

Jag tänker så här, efter att ha sett I väntan på Armagedon: Jag befästs i min redan tidigare skarpt antireligiösa inställning. Visst, men de evangelikala är religiösa avarter, säger ni. Egentligen är inte religionen sådan. Egentligen är den ju av godo. Vi svenska kristna är ju snälla, den svenska kyrkan likaså… Jaha, men hundratals miljoner högerkristna, hundratals miljoner islamister, några mijoner (några hundratusen?) sionistiska judar som har apartheid-makten i Israel just nu – inte fan kan man bortse från dem!? Nej, det ligger någonting ont och illa (förutom att det är lögnaktigt förstås) i alla religionerns kärna, skulle jag vilja säga. Det är den här idén om att det är vi som har rätt, det är vi som respekterar den ende (de enda) helige guden, osv. Därur gror intoleransen och föraktet för dem som inte tillhör den rätta läran.

Det är ju också tveklöst så, att religioner så länge man kan minnas alltid utnyttjats i egna syften av samvetslösa (icke religiösa) politiker och starka ledare för att så split och misstänksamhet mot ”dom andra”, mot de otrogna. Det har lett till otaliga krig och konflikter.

USA är ändå än så länge snäppet bättre än skurkstater som Ryssland och Iran t.ex. Det finns ännu rester av demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i USA. Bara det faktum att sådana som John Hagee och hans kyrka tillåts existera och verka i landet är väl på sätt och vis ett tecken på detta.

Men om Trump kommer tillbaka till makten…

Jag bävar…

Liked this post? Follow this blog to get more.