Häxskott

Det är fegt att skjuta folk i ryggen, tycker jag. Men det bryr sig inte den häxa om, som smyger omkring på Trandared och skjuter på folk bakifrån. Oklart om hon opererar på egen hand eller tillhör nåt kriminellt häxgäng. Klart är emellertid, att hon har fått lite halvträff på mig ett antal gånger de senaste två veckorna. Men igår morse fick hon in en fullträff. Jag är väl inte helt fällknivsliknande i hållning och rörelsemönster, snarare pendlar jag mellan fällknivs- respektive linjalläge. Och det är just den pendelrörelsen som gör så förbannat ont.

Häxskott kallas vanligen ryggskott på svenska. Men jag har valt att översätta och använda det tyska ordet för samma sak: Hexenschuss, eftersom det förtydligar vad det är frågan om (jft hekseskud på danska, hekseskudd på norska).

Jag saxar från Wikipedia:

Der Begriff Hexenschuss verdeutlicht die mittelalterliche und frühneuzeitliche Vorstellung, dass Krankheiten von übernatürlichen Wesen (z. B. Hexen, Alben, Elfen) einem Menschen mittels eines Pfeilschusses zugefügt werden.

I min översättning:

Begreppet häxskott (sv ryggskott) förtydligar den medeltida och tidignytida föreställningen att sjukdomar kan tillfogas en människa av övernaturliga väsen (t.ex. häxor, alver, älvor) medelst ett pilskott.

Här en bild som ger syn för sägen:

På Wikipedia får man också reda på, att den helige Laurentius gäller som skyddshelgon för smärtplågade patienter. Han anropas bland annat vid häxskott. Jag ämnar ta fasta på detta, om inte sjukgymnastiken hjälper, vilket jag har på känn att den inte kommer att göra.

Sein Hexenschuss hinderte ihn daran, zum Volleyballtraining zu gehen…

Liked this post? Follow this blog to get more.