Gubbklapp

Från det ena till det andra… Det föll mig in att ta upp fenomenet “gubbklapp” på dessa bloggsidor. Gubbklappa gör man när man markerar takten med omväxlande två snabba klapp på 2:an och ett normalklapp på 4:an i takten (back beat dessutom alltså). Här ett ljudande exempel:

Visst svänger det! Jag har funnit, att jag i princip gillar alla låtar som man kan klappa händerna till på detta sätt. Jaha ja, inte så konstigt, säger ni. En gubbe klappar naturligtvis som en gubbe, inte sant? Jo jo, men jag undrar varifrån denna benämning med helt klart nedsättande, pejorativ klang har kommit? För det är ju ingen tvekan om att det är ett härligt, svängigt sätt att klappa takten!

Och så vill jag pass på att slå ett slag rent generellt för gubben (ok, jag är jävig, men what the f-k)! Vad är det för fel på gubbar? Att säga att man inte gillar gubbar är ungefär lika dumt som att säga att man inte gillar exempelvis mat. Det finns mat av alla de slag, så nåt bör man väl kunna gilla?! Det är likadant med gubbar: det finns bra, roliga gubbar och det finns dåliga, tråkiga gubbar (och diverse sorter däremellan).

Roligast och bäst är dom gubbar som klappar gubbklapp till svängiga låtar, helt klart!

Liked this post? Follow this blog to get more.