El-priset

Förstår ni er på det här med el-prisets våldsamma svängningar? Det gör inte jag. Så här tänker jag, med mitt förhoppningsvis någorlunda sunda förnuft (som naturligtvis inte är värt ett ruttet lingon i sammanhanget):

Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan, heter det. Ok, det har blivit brist på el, till stor del pga Rysslands invasion av Ukraina och därmed följande brist på rysk gas i Europa (även om iofs Putin och hans mördarband mer än gärna vill fortsätta och sälja så mycket gas som nånsin möjligt för att kunna fortsätta sitt mördande i stor stil, efter vad man hört). Hela Europa är sammankopplat, så när det blir brist i Tyskland t.ex., så blir det brist också här i Sverige.

Ok, men om det är brist på el, om elen inte räcker till, så måste väl förbrukningen gå ner i motsvarande mån? Så energibolagen / elproducenterna gör väl då inte några större vinster än tidigare? De får visserligen mycket mer betalt för den el de säljer, men säljer å andra sidan mycket mindre el – för det är ju ont om den, det är brist!

Men så verkar det inte vara alls. Nej, elbolagen gör jättevinster. Visserligen har vi lyckats spara lite el, men i stort sett verkar det som vi kör på som tidigare, i varje fall industrin. Det finns alltså el, men den är j-ligt mycket dyrare.

Varför är elen dyrare? Det kostar inte mer än tidigare att producera den, och ändå är den flera gånger dyrare. Är det verkligen brist på den? Hittills har ju inga elstopp inträffat, det har hittills funnits el till allt vi velat använda den till.

Det är väl inte bara psykologi alltihop?! Så att elen blir dyrare bara för att vi befarar att den inte skall räcka till någon gång i framtiden…?

Och så retar jag mig på oförutsägbarheten. Idag hörde jag en “expert” som uttalade sig. Han menade på att om det blir kallare i januari och februari (inte ovanligt) så kommer förmodligen elpriset att rusa i höjden. Vad då förmodligen!? Det är väl självklart att det måste bli så, eller? Men det verkar som om t.o.m. experterna blir överraskade av hur priset varierar hit och dit. Man sliter som djur för att försöka förklara: det är vattenbrist i magasinen, för lite regn, för lite blåst, isläggning i älvarna, för kallt och fan o hans mormor, men jag tycker det verkar som om systemet lever sitt eget liv, marknadssystemet, sammankopplingen av elnätet osv.

Och så skyller politikerna på varandra: De borgerliga säger att allt är sossarnas fel som stoppade kärnkraften. Sossarna säger att det är de borgerligas fel som inte understödjer den förnyelsebara elproduktionen tillräckligt, osv osv osv. Man blir så trött…

Nej, jag fattar det inte. I höstas läste jag dock något, som jag tyckte, en smula klargörande om saken. Det var Birger Schlaug, f.d. Miljöpartiets språkrör, som skrev. Tyvärr kommer jag inte ihåg var och när det var publicerat. Men jag sparade ner det på datorn efter att ha läst. Jag lägger ut det här och nu, så får ni vara snälla och tala om för mig om det ligger något i det han skriver, eller om det bara är dumheter. Kommer här:

Gomorron, medborgare!

Lyssnade på en partiledardebatt i radio igår. Det var förskräckligt. Debatten om elpris fördes för att helt enkelt förvirra er. Så här är det:
Elpriset bygger på att medborgarperspektivet är bortfört från allt mer i samhället. Istället har steg för steg marknadsperspektivet tuggat i sig både vett och sans. Inom vissa områden är marknad alldeles utmärkt, inom andra områden är medborgarperspektiv nödvändigt om vi vill ha ett gott samhälle.
Hemma köper vi el – bundet pris på sol,vind och vatten – sedan flera år för 35 öre/kWh. Elbolaget tjänar ungefär lika mycket på oss nu som förut. Att producera elen har inte blivit dyrare. Ändå säljer samma bolag  el – rörligt eller till den som binder nu – till 15 – 20 gånger högre pris. 
Vinsten blir enorm. Och man följer de regler som gäller när marknadsperspektivet tagit över – pimpat med det som kallas marginalprissättning, som i princip innebär att den sist producerade kilowatten utgör grund för prissättningen. 
Till detta kommer den så kallade 70-procentsregeln som innebär att det sedan 2020 ska vara så att 70 procent av överföringskapaciteten till andra länder måste reserveras för marknaden också i andra länder där elpriset alltid varit mycket högre än i Sverige som har tillgång till billig vattenkraft i stor mängd (el från enbart vattenkraft ger oss lika mycket el per capita som andra Europeiska länder har total tillgång till).
Den politiska debatten som pågår om elpris bygger från snart sagt varje håll på att, mer eller mindre, lura väljare – av ideologiska skäl vill inte borgerliga partier låtsas om att elbolagen tjänar massor med pengar när marknadsprinciper gäller för något så nödvändigt som el, av andra skäl vill en del skylla allt på nedlagda kärnkraftverk eller stoppade vindkraftverk. Problemet är mycket större än så: nämligen ideologiska låsningar vid marknadsprinciper eller principer som man godkänt utan att begripa vad de leder till.
Förslagen som nu haglar för att lösa det akuta problemet i vinter är rent hysteriska, totalt befriade från varje tanke som ligger utanför syftet att vinna väljare som inte har koll på det komplicerade förhållande som råder. Det finns bara ett sätt att akut lösa situationen för hushåll: sänk skatten radikalt på låga inkomster/den första delen av inkomsten. Beskatta elbolagens  – och Svenska Kraftnäts – -övervinster och för över dem till ett bastillägg lika för alla – detta bör dessutom finansieras genom statens ökande momsintäkter som blir följd av ökande energipriser.
På detta sätt skapas förutsättningar för såväl effektivisering av energianvändning som solidarisk fördelning så att pengarna hamnar mest hos de som behöver dem. 

 PS! Vården är också en stor valfråga där flosklerna står som spön i backen. Och också där har marknadsperspektivet slagit ut sans och måtta. Numera planerar inte regioner nya vårdcentraler, det har överlåtits till marknaden, vars intressenter är mest intresserade av att öppna vårdcentraler där det inte är struligt. Som sagt: marknad är bra på många sätt, men medborgarperspektivet måste få dominera  om vissa sektorer. När till och med elnät börjar ägas av internationella jättekoncerner är det totalt vanvett baserat på ideologi som saknar medborgarperspektiv. 

Tillägg: 
Regeringen meddelar på lördagen att den vill kunna stödja elbolagen med  hundratals miljarder därför att elbolagens vinster är så stora att värdet på bolagen skjutit i höjden…. Smaka på det!

De kraftigt höjda elpriserna gör nämligen att elbolagen alltså gör så stora vinster att de ökar snabbt i värde – och därmed måste  kunna visa upp mer pengar som säkerhet för Nasdaq Clearing AB…..

Säkerheten är en andel på upp mot 15 procent av det totala hastigt  ökade värdet. Istället för gårdagens säkerhet på vs 25 mrd krävs nu närmare 200 mrd….

När värdet på bolagen ökar snabbt, därför att vinsterna är enorma, riskerar säkerhetskravet att skapa en så kallad  likviditetsbrist hos bolagen. Som ni förmodligen förstår är hela systemet sjukt, det gäller att kunna förstå när påhittad marknadslogik är befängd… företag som är livsviktiga för samhället tvingas stänga ned eller till och med gå i konkurs fast deras ekonomiska ställning egentligen är lysande…

Liked this post? Follow this blog to get more. 

En kommentar till “El-priset”

  1. Ja, det är en jävla soppa, som gjord för att s k vanligt folk inte ska kunna förstå. Bara en sån sak som marginalprissättning. Varför är det så och vem har bestämt det??
    Birger förklarar det hela bra. Men en sak fattar jag inte; varför Svenska Kraftnät gör såna kopiösa vinster bara för att distribuera elen. Förklara det den som kan.
    Nä vissa saker lämpar sig sällsynt illa för att ”marknaden” ska styra.

Kommentarer är stängda.