De fyra elementen

Jag skulle förklara, hette det i förra inlägget… Jo, så här: Den där dikten, For Keeps, ingår i en ganska ny låt, med samma namn. (Fast jag tycker den står sig väl som poesi, i egen rätt.) Och det är möjligt att hela låten kommer att spelas på Soggy Bees nästa gig: På Blue Velvet, 3 december nämligen! Anteckna detta i edra sprängfulla almanackor! Vill man boka bord och kanske äta något är det bra att vara ute i god tid vanligtvis. Men det går också fint att bara kliva på, ta en öl, och lyssna till den underbara musiken. Jag återkommer med mer samhällsinformation (inte reklam, nej då) om detta arrangemang.

Vet inte säkert om vi kommer att lira For Keeps på Blue Velvet; den är så ny så vi kan den knappt. Men vad jag säkert vet, är att det blir uruppförande för mina fyra elementlåtar: Air, Earth, Water & Fire. Dvs. tre av dem har framförts vid enstaka tillfällen, men aldrig Earth, och aldrig alla fyra samma kväll.

Jag är angelägen om att ni ska veta vad vi sjunger om. Därför finns texterna till alla fyra på sidan Låttexter. Earth och Fire finns också i provisoriska enmansversioner på Låtar från hemmastudion. När rösten bär lite bättre och jag är helt fri från den stora hostan ska jag spela in Air och Water också och lägga ut här i bloggen. Intressant att notera att de fyra låtarna är helt olika varandra, såväl vad gäller musiken som texten. Undrar hur det kommer sig att de blivit som de blivit?

Funderar på vad man ska ha dessa fyra grundelement till egentligen. Fick idén att konstruera ett koordinatsystem, där luft och jord utgör x-axeln och eld och vatten y-axeln. Sen kunde man placera in sig själv och andra människor där. Kanske är det ofta så, att många befinner sig i första kvadranten (snett upp till vänster), med hög luft- och eldfaktor i ungdomen, sedan glider ner mot origo (i centrum, där x- och y-axeln möts) i medelåldern, och fortsätter vidare ner “åt sydost”, med allt högre jord-och vattenfaktor, ju äldre man blir. Men det där beror förstås på vad man menar att de fyra elementen symboliskt / metaforiskt står för.

Om jag kommer på hur man ritar ett koordinatsystem på datorn ska jag återkomma också till detta.

Liked this post? Follow this blog to get more.