Sverige – paradis för dollarmiljonärer

Lyssnade på Andreas Cervenkas Sommar i P1 i natt. Det handlade om ekonomi, utgick till stor del från hans bok Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika, som kom förra året. Så här skriver Adlibris om boken:

Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader. Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin. I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis.Girig-Sverige är en rikt illustrerad “svensk ekonomi för dummies”, fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?

Det har skett en systematisk och organiserad överföring av pengar från de fattiga till de rika i Sverige (liksom i andra jämförbara länder f.ö.; men mest extremt i Sverige) under de senaste decennierna. Vi har höga skatter på arbete, men oerhört låga skatter på tillgångar; ingen arvsskatt, ingen gåvoskatt, ingen fastighetsskatt, låg skatt på kapital via ISK-konton, etc. etc. Och vi är unika i världen genom att låta skattefinansierade friskolor generera miljardvinster för riskkapitalister.

Den absoluta majoriteten av de svenska politiska partierna är för denna utveckling – inklusive socialdemokraterna. De senare pratar möjligen fortfarande nån gång om gamla jämlikhetsideal, men i praktiken driver de politiken i motsatt riktning, mot ökande sociala klyftor, snabbare än i alla andra jämförbara länder. Cervenka nämner fem politiker som tydligt symboliserar denna utveckling, tre socialdemokrater och två moderater: Göran Persson, Per Nuder, Björn Rosengren, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Forskningen visar att stora sociala klyftor inte är bra för ett lands utveckling, det leder till oro och polarisering. I USA och Europa noterar vi framväxten av populistiska högerpartier, det är ingen slump. Dessa tycks dock främst upptagna av att bekämpa invandring t.ex.; de tycks vilja “hämnas” på invandrarna, i stället för att ge sig på den styrande medel- och överklassen.

Det moraliska argumentet däremot, att det skulle vara orättvist att ta från de fattiga och ge till de rika, det tycks inte många bry sig om nuförtiden.

Kollade lite på recensionerna av Cervenkas sommarprogram. Jo, Sanna Torén Björling säger sig bli en aning “förbannad” när hon hör Cervenkas beskrivning den ekonomiska utvecklingen i Sverige, men för övrigt ingen reaktion alls. Recensenterna skriver om formen för programmet, inte om innehållet.

Fascinerande och för jävligt…

Omaka par. Kan det föreställa Göran Persson och Fredrik Reinfeldt månntro?

Liked this post? Follow this blog to get more.