Regn

Igår regnade det rejält i Borran; skvätte lite idag med. Det gjorde mig glad. Jag njuter av regn, åtminstone när det varit torrt och soligt ett tag. Alltför många dagar utan väta gör mig nervös. Det är som att jag empatiskt känner in hur växtligheten har det, och så samtorkar jag med växterna. Efter en längre tids torka är det så obeskrivligt skönt när regnet kommer (om det kommer…). Det doftar så gott, och man känner hur allt väcks till liv.

Den här låten lyssnade jag på när det begav sig, för eoner sen. Den blinde gitarristen och sångaren José Feliciano, kanske mest känd för sin största hit: Light My Fire, sjunger och spelar Rain. (Typiskt nog blandar han (dvs the lyrics) ihop regnet med den kvinna som just i sångögonblicket är föremål för hans ömma låga. Jämt och samt sticker den där förgrömmade kärleken upp sitt tjatiga tryne…)

Här en annan regn-goding: Didn’t it rain, med Mahalia Jackson:

För det är nu en gång för alla så, därifrån går icke att komma: Utan vatten, inget liv, eller som det heter på utrikiska: No Water, No Life. Detta oomkullrunkeliga faktum är (som bekant?) även titeln på en av mina element-låtar:

water

No water no life
Make no mistake about it
No water no life
There’s no doubt about it
Strangling drought’s cruel death
Where there’s no water there’s no life
No water, no life

Take me to the river
Floating upstream
Soulsensing, shivering
Dreaming its dream
In everly peace
In drifting slow motion
Coralwavely sinking
Drown me in the ocean

Loosing our grip
Life on earth at stake
Wishing and swimming
Diving the lake
Save our souls
Trembling at the quay
Finally returning
To our home in the sea

Come on, let’s go down
To the rippling creek
In its silvery waters
Baptizing our feet
Bedewing dried lips
In the cool clear rain
Quenching our thirst
Dissolving all the pain

Finns i primitiv enmans-version på Min musik Låtar från hemmastudion.

Men vi är trots allt lyckligt lottade här uppe i regniga Norden (än så länge; sommaren 2018 var ett helvete). Tur att man inte råkar måsta (trams-form!) framleva sitt liv i Sydeuropa, eller, ännu värre, nånstans på Afrikas torkdrabbade horn…

Liked this post? Follow this blog to get more.