I Valens Borg

Jag drömde inatt / att jag hade en katt / o han åt bara sill o potäter… Nä, nu blev det fel. Ja, alltså, att jag drömde inatt va sant, men det handlade inte om en katt och inte heller om en sill – utan om en val. Jag drömde att jag blivit slukad av en val, precis som Jonas(s), ni vet; Jonas i valfiskens buk, typ. Jag hamnade liksom i valens borg (hade nog det här med Valborg [ev. min feta gamla hyresvärdinna i Gislaved för 50 år sen, som hette just Valborg] och valborgsmässoafton i huvet, tror jag). Jag kopplade samman valbuken med valborgen. Alltnog, väl där, inuti valen alltså… det var högt i tak, rymd, en väldig buk, helt enkelt. Väl där hörde jag den underbaraste musik. Den lät så här:

Och så stötte jag på en naken kvinna; ja, vill säga, det var en skulptur av en naken kvinna, som valen hade slukat. Antagligen trodde han det var en riktigt mumsigt fet matbit, men se där bedrog han sig. Det var i själva verket en skulptur av den världsberömde colombianske skulptören Fernando Botero. Jag råkar själv ha en sådan dyrgrip i min ägo, det var väl därför den dök upp i drömmen. Så här såg den ut:

Nu hoppas jag bara att nästa natt blir lite lugnare. Jag ska ligga och lyssna på det välsignade, ehuru iskalla, regnet på min takkupa. God Valborg tillönskas Eder alla!

The Whale That Swallowed Jonah
Joe Bonamassa


Well the sun is up and rising
The wagon's headed west
Now I can't shake that old suspicion
That I settled for second best


I've been frugal at my table
I've been conscious, I've been blind
Who ever said that 40 acres and a mule
Would ever keep me satisfied?


They say the whale that swallowed Jonah
Down in the deep blue sea
Sometimes I get that feeling
That same ol' whale swallowed me
They say the whale that swallowed Jonah
To put me through the test
Sometimes I get that feeling
That I'm different from the rest


Now the sons of tomorrow
Will come to me in time
Life is going by so fast now, baby
I haven't had a chance to change my mind


I feel it in my fingers,
I can feel it in my bones,
Maybe it's the whale's way of telling me
It's time to get yourself back home


They say the whale that swallowed Jonah
Down in the deep blue
Sometimes I get that feeling
That ol' whale swallowed me
They say the whale that swallowed Jonah
To put me through the test
Sometimes I get that feeling
That I'm different from the rest


They say the whale that swallowed Jonah
Down in the deep blue
Sometimes I get that feeling
That same ol' whale swallowed me
They say the whale that swallowed Jonah
To put me through the test
Sometimes I get that feeling
That I'm different from the rest

Liked this post? Follow this blog to get more.