Insektsvurm?

I förrgår gjorde jag ett besök vid Hornborgasjön, berömd för sitt fågelliv. Och visst fanns det massor av fåglar att se i och över den vidsträckta sjön. För första gången i mitt liv skrämde jag upp en havsörn. Den flög upp från toppen av ett träd som jag stod vid roten av. Har sett havsörn på mer eller mindre långt håll många gånger, men aldrig i närkamp på det här viset.

Och så skrämde jag och blev skrämd av två vildsvin, ett vuxet och ett halvvuxet. Marken vid Ore backar, där jag höll till, såg ut som vore den bearbetad med en jordfräs – uppbökat överallt. Man har ju hört att dessa vilda svin kan bli rejält förbannade på en om man kommer i närheten av deras ungar, så ja vurta fälle någorlunda skrajsen när jag fick syn på dem och de på mig. Men de bara grymtade till och skuddade sen stoftet av sina fötter och drog iväg med en sjuhelvetes fart.

Dock, det var insekterna som upptog det mesta av mitt intresse den här dagen. Det näst intill vimlade av trollsländor t.ex. Två arter dominerade, en egentlig trollslända – håller alltid sina två vingpar utfällda när de landar och sitter still, här troligen en svart ängstrollslända, och en flickslända – fäller in sina vingar utmed bakkroppen när de sitter, i detta fall en blå flickslända, eventuellt en spjutflickslända. Så här såg de ut (återigen: högerklicka gärna på bilderna och välj “visa i nytt fönster/ny flik”, så kan ni se bilderna i större format):

Hade också nöjet att fota en gryllande grann gräshoppa, samt en vitfläckad guldvinge i min favoritfärg, brandgult.

Liked this post? Follow this blog to get more.