Hur ska det gå med allting?

Hade just sett på skidskytte, damernas masstart, från Annecy i Frankrike igår. Jag hade stängt av ljudet, för ibland blir jag så jäkla trött på dessa upptrissade sportkommentatorer. Ok, tävlingen över, gick så där för svenskorna; Elvira Öberg fyra tror jag.

Så vad gör jag nu? En timme kvar till VM-finalen i fotboll. Har absolut ingen lust att kolla in ”uppsnacket” inför matchen. Det är för viktigt för mig, den här gången. Min vän Leo spelar; jag vill så innerligt gärna att han får vinna matchen. Argentina bryr jag mig inte så mycket om; inte mer än något annat land i alla fall. Men att min vän Leo vinner… Vi har varit ihop sen 2005 ungefär, delat triumfer och nederlag.

Så jag zappar runt lite mellan vad som bjuds på nätet. Hamnar på SVT kortnyheter eller liknande. ”ÖB Micael Bydén delar Jens Stoltenbergs bedömning, att risken för ett storkrig mellan Ryssland och NATO är stor”, får jag plötsligt veta. Föranleds av att ett par explosioner ägt rum på ryska flygbaser, långt från den ukrainska gränsen; eventuellt, troligen kanske, orsakade av ukrainska drönare – såvida inte Putin-regimen hittar på alltihop för att få en anledning till att eskalera kriget!

Det har ju blivit så, att man inte tror på någonting som sägs av Putin och hans anhang. Ok, visst kan vi vara i någon mån förledda av västmedias vinkling av vad som händer i kriget. Men vi kan vara helt säkra på att Putin (och lögnhalsen Lavrov m.fl.) säger precis det som passar dem för tillfället. De blånekar och blåljuger det ryska folket och alla andra rakt upp i ansiktet, det är visat och bevisat många gånger. Bara benämningen på invasionskriget, masscivilamördarkriget: ”en speciell militär operation”. Fy fan, säger jag.

Vladimir Putin och hans mördarband beter sig som grottmänniskor!

De klär sig i kostym och slips ibland, ytligt sett kan de associeras till 2000-talet. Men skenet bedrar. Innanför skalet är de överblivna stenåldersrelikter av homo sapiens, styrda av reptilhjärnor.

Hur lång tid har förflutit sedan homo sapiens levde i grottor? Osäker på detta; några tiotusentals år så där. Och lik förbannat har vi här en nutida stat med 145 miljoner invånare, världens i särklass största land till ytan, som styrs av ett gäng grottmänniskor. Under enväldigt befäl av grottmänniskotyrannen själv, Vladimir Vladimirovitj Putin!

Det är, med förlov sagt, alldeles för jävligt.

Förresten, när jag tänker efter fanns det säkert en hel del grottmänniskor som var helt ok, rena hedersknyfflar kanske. Lite primitiva med våra mått mätt kanske, men ändå sjyssta, typ. Som Karl-Oskar sa i diskussion med sin idealistiske bror Robert, när de närmade sig Amerika på emigrantskeppet: ”Dä finns nog en å annan skitstövel här mä.” Tror han menade, att skitstövelkoefficienten är mer eller mindre konstant, vilken grupp människor vi än studerar. Och hedersknyfflarna bildar motvikt mot skitstövlarna, för balansens skull. Och så kan man bara hoppas, att resten, alltså medelmänniskorna, är kloka nog att utse någon eller några ur hedersknyffelgruppen till sina ledare.

För när skitstövlarna får oinskränkt makt över liv och land – då blir det livsfarligt…

P.S. Egentligen är jag lycklig och glad som en lärka idag. För det gick ju vägen till slut igår, för min polare Leo och hans polare, ni vet. Men texten om detta historiska event (händelse på svenska) är ännu inte färdig. Återkommer, jag lovar. D.S.

Liked this post? Follow this blog to get more.