God Jul!

Ja, vad är en god jul? Kan nog variera förstås. Jag snubblade på den där julmatsorgie-skildringen i Ulf Lundells andra roman Sömnen, nu på julaftons förmiddag. Den läste jag med förtjusning för många år sen. Jag hade skrivit uppsats om Lundells debutroman Jack, som jag tyckte var alldeles fantastisk, inte minst språkligt, med sin stora språkliga variation mellan de olika delarna i boken. En kongenial generationsroman, enligt min mening. Var smått chockad, visste inte att man kunde skriva så där; kände igen mig i språket i mångt och mycket.

Sömnen var också bra. Sen tyckte jag det blev sämre och sämre, Uffe hade liksom inget mer att säga. Ändå ansåg han sig tvungen att ge ut roman efter roman. Tuggade tomgång, helt enkelt.

Vad gäller den där julorgieskildringen i Sömnen, så tyckte jag den var vansinnigt rolig när det begav sig. Nu känner jag mer äckel; det är alldeles för mycket av allt. Men det är bra skrivet. Klicka på länken ovan, så kan ni döma själva.

Liked this post? Follow this blog to get more.