Foxton – ett eldorado för den pittoreskografiskt sinnade

På dagen för fem år sen, 19 december 2016, skrev jag följande i Dagonattboken från Stora Världsresan; Hilde och jag var inne på vår fjärde vecka med husbilen på Nya Zeeland:

Annat viktigt, föranlett av helt slumpmässigt besök i småstaden/samhället Foxton idag. Funderade lite på lunch eller åtminstone en kopp te, beslutade på sekunden att svänga in mot Foxton, på vinst och förlust. Det blev pizza, ”the best pizza in town” (because we’re the only one..). Vi hade sketakul medan vi väntade på pizzorna; telefonfotade osv. Efter måltiden (pizzorna var utmärkta, vegetariska, drack en Pepsi till!) konstaterade vi att detta var en fabulöst fascinerande liten by; den ena knepiga affären efter den andra. Indonesisk arty craft, second hand, antikviteter… you name it. En supergullig liten teater, en kyrka i samma stil, muralmålningar i mängd, bl.a. en som minde om en stor brand byn råkat ut för för ett antal år sen; kongenialt ankommen, så att säga, den söndervittrande målningen illustrerade dubbelt brandens förödande konsekvenser. Fotade vilt…

Funderade sen på vad man ska kalla den här typen av fotografering, den här icke så ovanliga foto-genren: Uddografering/uddografi? Retrografering/retrografi? Pittoreskografering/pittoreskografi? En närliggande genre är när man med förtjusning plåtar förfallande miljöer: bilskrotar, rivningskåkar, nedlagda butiker, etc. Dylik fotokonst har jag kommit att beteckna som ”estetiserande misärografier”; ett slags vällustigt vältrande i nedgången förgänglighet…

Alltihop påminner mig nu fem år senare om det där med att små förväntningar kan ge stora upplevelser. Likartade händelser som där i Foxton har jag njutit av förut; minns att jag skrev en liten essäistisk betraktelse över ämnet för många år sen, i samband med en resa till Australien. Det var så synnerligen oväntat det som hände, som en solstråle från en jämnmulen himmel… Låga eller inga förväntningar kan ibland blomma ut till något alldeles extra – och omvänt: stora förväntningar kan lätt bli till besvikelser.

Alldeles nyss studerade jag på nytt bilderna från Foxton; de ligger i ett album på Flickr. Var som att jag upptäckte lite nytt, fick lust att kommentera dem lite grand. Sagt och gjort; kommer här (som vanligt: högerklicka på bilderna för att se dem bättre, vid behov):

Liked this post? Follow this blog to get more.