FCB och Camp Nou

FCB står för Futbol Club Barcelona, eller Barca i folkmun, och Camp Nou är deras hemmaarena. Jag är en inbiten, ettrig Barca-fan sen mer än tio år tillbaka. Min kärlek till Barca grundas i min kärlek till “El Juego Bonito”, det vackra spelet, dvs. det gröna fältets schack, dvs. fotboll. Jag har aldrig sett något lag fullända detta spel bättre än Barcelona under några säsonger runt 2010. Lionel Messi framträdde som världen absolut bäste spelare, på mittfältet fanns Xavi och Iniesta, coachen hette Pep Guardiola. Säsongen 2008-2009, exempelvis, vann Barca allt som går att vinna; sex titlar av sex möjliga: La Liga, Copa del Rey, Champions League, Spanska supercupen, Europeiska Supercupen och VM för klubblag.

Camp Nou är Europas största fotbollsarena: 250 x 200 m, 48 m hög, publikkapacitet 99.312. Ikväll, 8 augusti 2020, spelas där det uppskjutna returmötet i åttondelsfinalen mot Napoli i Champions League – utan en enda åskådare.

Jag har besökt denna fotbollsborg en gång, den 2 april 2016. Då var det sannerligen inte ont om åskådare! Det handlade om El Clásico, match mot Real Madrid alltså, och det var absolut fullsatt, nästan 100.000 personer i publiken med andra ord. Barca förlorade tyvärr med 1-2, men det var ändå en oförglömlig upplevelse. Jag var med och skapade det enorma tifot i blått och rött; plastskivor i dessa färger, enligt ett givet mönster, låg på alla åskådarplatser. Dessutom hedrades denna kväll den nyligen bortgångne Johan Cruyff, holländsk spelar- och ledarlegend, som spelat en mycket viktig roll för att skapa det moderna FCB. Här några bilder från tillfället i fråga:

Visca el Barca!

Liked this post? Follow this blog to get more.